ALEXANDER S SRAMEK   

Design 
     

       Info



THE MANZONI Tom Dixon


RESTAURANT & BAR 
Milan 2018 

280 sqm        200 covers




The Manzoni opened in conjunction with Milan Design Week in 2018 as the new Italian hub for Tom Dixon

Our brief was to combine a restaurant, bar, shop, showroom and event space for the brand which meant that the spatial requirements had to be flexible and interchangable in order to accomodate for the various spatial requirements 
 This was achieved primarily by a unique modular steel ceiling grid allowing for a AV/Lighting plug-and-play network throughout to accomodate near to any types of situations





Through a collaboration with the Italian stone supplier TESTI GROUP we were able to produce designs and manufacture site specific and extraordinary custom architectural features and furniture using marble, granite and quartz




Unisex bathrooms are dominated by two large mirrors facing one another

A central granite wash basin matches dominates the double height WC lobby whilst two opposing floor to ceiling brass framed mirrors enlarges the space infinitely  








Other interior finishes included sicilian glazed lava stone tile floors and wall cladding laid in geometrical patterns inspired by abstract expressionism from Made A Mano, unique aluminium and stainless steel integral design pieces supplied and designed by JLKDS and a natural lime based concrete wall render throughout

         


Drawings


Alexander S Sramek was comissioned by furniture and product design studio JLKDS to oversee the interior design delivery of the project from concept development through to completion. He worked with JLKDS during all design stages to advise and co-coordinate the design of the custom furniture items


Photos by Peer Lindgreen 
Drawings by Alexander S Sramek & Louis Yearwood Tom Dixon (Concept to Developed Design Stage) 



BALLY AW20 Kaleidoscope


FASHION PRESENTATION 
Milan 2019 




As part of Bally’s autumn and winter collection launch 2019 we designed a presentation installation at the Bally showroom in Milan. We produced a multi scensory and choreographed experience with an otherwordly projected backdrop to present the clothing and accessory items which concluded into a truly immersive experience 







The visitors entered from the showroom side entrance into a foyer which led them onto a pathway with huge video projection mapped screens on either sides showing underwater video sequences. The models’ movements were choreographed with sound and vision content originated for the event 

The visitor journey ended in the round showroom foyer where kaleidoscopic scultpures acted as photo calls and product displays











Alexander S Sramek was commissioned by Kinmonth Monfreda to oversee the design delivery of the project from concept through to completion 


Creative Direction by Kinmonth Monfreda
Video courtesy of Visual Clinic 
Photos courtesy of Bally 
Drawings by Alexander S Sramek

JJ x SOTHEBY’s


 Fine Jewels Exhibitiom 
London 2020 




Bringing their fine jewels sale to life, Sotheby’s invited collector JJ Martin, founder of La Double J, together with the creative studio Kinmonth Monfreda to curate the sale combining both luxury and art which would be presented in their New Bond Street Galleries

Taking inspiration from the extensive historical archive of Italian prints available to La Double J we dressed the interior of the St George Street Gallery in unique wallpaper 




Inspired by the 1940s mannequin exhibition ‘Teatre De La Mode’ we 3D printed scaled mannequins in resin and reproduced selected La Double J clothing items to fit

The outcome was a miniature doll showcase of the brand’s current collection 




                                                                                                               
                             


Alexander S Sramek was commissioned by Kinmonth Monfreda to oversee the design delivery of the project from concept through to completion 


Creative Direction by Patrick Kinmonth & Antonio Monfreda
Photos courtesy of Sotheby’s London
Visualisations by Alexander S Sramek



THE COAL OFFICE Tom Dixon


RESTAURANT & BAR 
London 2018 

200 sqm        100 covers



The Coal Office was Tom Dixon’s new restaurant and bar stretching across three floors which was to become part of the brand’s new London head quarters in Kings Cross

The aesthetic of the new restaurant was developed and took cues from the history of the coal yard. Which inspired the use of functional and hard wearing materials


   






 

Through a collaboration with the Italian stone supplier TESTI GROUP we were able to produce designs and manufacture site specific and extraordinary custom architectural features and furniture using marble, granite and quartz

Other interior finishes included solid timber floors, unique steel integral design pieces and charred timber wall cladding










                         

We designed unique corrugated raw aluminium panel cladding for the first floor. The space was dominated by a 4 meter long rock edge cut granite kitchen counter which was to be used for special events and cooking classes







Alexander S Sramek was comissioned by furniture and product design studio JLKDS to oversee the interior design delivery of the project from concept through to completion. He worked with JLKDS during all design stages to advise and co-coordinate the design of the custom furniture items


Photos by Peer Lindgreen
Drawings by Alexander S Sramek  

BALLY SS20


FASHION PRESENTATION 
Milan 2019 




Bally exhibition presentation of their Spring Summer 2020 Graphic by Nature collection exploring what it means to be “at home’

The set was an ode to Bally’s pillars and its Swiss origins and included fields of flowers, the outline of mountain tops, cozy wooden fireplaces and apple trees 

The visitor journey from the entrance continued past a Surrealist inspired threshold and onto a timber pathway seamingly in the middle of an alpine valley with exposed vernacular village houses on either side. Whithin these spaces the models were encouraged to go by their everyday activities wearing and interacting with the current Bally collection    



Designing the presentation spaces we drew inspiration from traditional swiss alpine architecture and construction techniques
blending cladding materials such as, various types of stucco, timber, charred timber etc








The journey ended within a curated vegetable garden which the models tended to and nurtured on a daily basis 














 
Alexander S Sramek was commissioned by Kinmonth Monfreda to oversee the design delivery of the project from concept through to completion. He worked closely with Kinmonth Monfreda during the whole design process


Creative Direction by Kinmoth Monfreda
Video courtesy of Visual Clinic
Photos courtesy of Bally
Drawings by Alexander S Sramek
2021 Alexander S Sramek Design